W konkursie wzięła udział sześcioosobowa grupa uczniów Rolniczaka z drugiej klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Pracując pod kierunkiem Katarzyny Dyjak, nauczycielki przedmiotów zawodowych wykonali danie kuchni historycznej według autorskiego przepisu. Na półmisku znalazł się apetyczny bażant faszerowany słoniną, jabłkami i gruszkami, opiekany w sianie z sosem z suszonych śliwek, z pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzepy.
Ich propozycja została szczegółowo opisana i sfotografowana, a następnie poddana ocenie jury. Smakołyk z Zamościa zachwycił komisję konkursową, bo bażant uczniów z Rolniczaka, jako jedynym reprezentantów województwa lubelskiego zakwalifikował się do ścisłego finału i rywalizuje z propozycjami 19 innych potraw z całej Polski.
Zanim eksperci podejmą ostateczną decyzję o tym, kto wygra, uczniom z Zamościa można pomóc w zdobyciu nagrody publiczności. Głosowanie odbywa się na KLIK>>> facebookowym profilu organizatorów <<< KLIK. Głosowanie trwa do środy 12 grudnia do godziny 16. Kucharze z Rolniczaka będą wdzięczni za każdy lajk.
Napisz komentarz
Komentarze