W finałowej rywalizacji wzięło udział 20 wyselekcjonowanych szkół z całego kraju. Zadaniem uczestników, młodych kucharzy było przygotowanie dania z kuchni historycznej, wykorzystując do tego suszone śliwki, borowiki w zalewie oraz czosnek.
Zamojską szkołę reprezentowała sześcioosobowa grupa uczniów z drugiej klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Pracowali pod kierunkiem Katarzyny Dyjak, nauczycielki przedmiotów zawodowych i wykonali danie według autorskiego przepisu. Na półmisku znalazł się apetyczny bażant faszerowany słoniną, jabłkami i gruszkami, opiekany w sianie z sosem z suszonych śliwek, z pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzepy.
Co prawda jury nagrody im za ten smakołyk nie przyznało, ale publiczność doceniła kunszt młodych kucharzy z zamojskiego Rolniczaka. Ich propozycja zdobyła najwięcej, bo aż 3374 głosów na fanapge’u Szef Dla Młodych Talentów na Facebooku. Gratulujemy.
Napisz komentarz
Komentarze