Składniki:
600 g mąki
2 żółtka
50 g masła
1 szklanka śmietany
Około 40 dag sera żółtego
Kminek Appetita
Sol
Roztrzepane jajko
1. Z mąki, żółtek, masła i śmietany zagnieść ciasto. Schodzić w lodówce.
2. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Ciasto cienko rozwałkować na grubość nie więcej niż pół centymetra.
3. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem oraz startym serem, posolić. Pokroić radełkiem w wąskie kilkucentymetrowe paski.
4. Paluszki piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut.
Paluszki serowe z kminkiem, przepis Anity Wróbel z Mokregolipia
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
- 30.01.2019 04:56 (aktualizacja 21.09.2023 22:03)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze