Składniki sałatki
½ sałaty lodowej
2 pomidory
½ ogórka szklarniowego
½ cebuli czerwonej
1 pierś z kurczaka
1 opak. Pomysłu na kurczaka w papirusie o smaku papryki
Sos winegret
kilka ząbków czosnku rozgniecionego
3 łyżki oleju np. rzepakowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz grubo mielony do smaku
w sezonie można dodać posiekanych ulubionych ziół
Masło czosnkowe
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku rozniecionego
Podpłomyki
2 ½ szkl. mąki
1 szkl. ciełego mleka
5 dkg drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Drożdżde rozpuścić w ciepłyym mleku. Z mąki, mleka, drożdży, oleju, cukru i soli zagnieść ciasto. Pozostawić na jakąś godz. Następnie usmażyć pierś w papirusach wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Masło wymieszać z czosnkiem.
Następnie sałatę lodową pokroić w paski, pomidory pokroić w kostkę, ogórek w półplasterki, cebulę w cieniutkie talarki. Ostygnięte piersi pokroić w plasterki. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory, ogórki, pierś i cebulę. Wszystko polać sosem winegret.
Rozwałkować ciasto na grubość ok.0,5 cm pokroić na paski ok. 5 cm. Ułożyć na wysmarowanej blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 220 *C ok. 20 minut.
Po upieczeniu podpłomyki pokroić na krótsze paski, smarować masłem czosnkowym i zajadać z sałatką.
Napisz komentarz
Komentarze