Do rywalizacji przystąpili najlepsi młodzi kelnerzy z 14 szkół gastronomicznych z całej Polski. W pierwszym etapie konkursu wszyscy rozwiązywali test z zakresu obsługi gości. Mieli też za zadanie wykonać serwis napoju gazowanego z lodem.
Do drugiego etapu przeszło dwunastu uczestników i prezentowali przed komisją serwis herbaty z imbryka oraz serwis wina białego. W ostatecznym starciu znalazło się tylko czworo najlepszych. Musieli udowodnić, że potrafią perfekcyjnie przyjąć zamówienie, nakryć stół w obecności gościa i zaserwować im danie główne z użyciem kopuły.
Mikołajowi Pawłowskiemu z ZSZiO w Biłgoraju poszło na tyle dobrze, że zajął trzecie miejsce. Gratulacje należą się również Beacie Luchowskiej, która przygotowywała ucznia do konkursu.organizowanego przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich oraz ZSP nr 3 w Siedlcach.
Napisz komentarz
Komentarze