Na ten konkurs do Nałęczowa członkinie KGW z Ruszowa pojechały jako jedyne reprezentantki powiatu zamojskiego. Zanim się tam znalazły, musiały pokonać silną konkurencję, bo swoje potrawy zgłosiło ponad 100 kół z całej Lubelszczyzny, a w Nałęczowie spotkało się tylko 10.
Gosposie z Ruszowa: Renata Psiuk (przewodnicząca), Aneta Czachaj, Joanna Juśko i Marta Cybula zaserwowały jurorom "comber z sarny na poduszce z kulaszy w towarzystwie sosów tricolore: brązowego z prawdziwków, czerwonego z żurawiny i zielonego z hałajdy". Co ważne, wszystkie składniki dania pochodziły z łabuńskich łąk i lasów oraz roztoczańskich winnic.
Do etapu wojewódzkiego zakwalifikowały się również gosposie z Modrynia Kolonii, które przygotowały tort fasolowy (pisaliśmy o tym TUTAJ). Ich trud został doceniony, a danie pochwaliła podczas ogłoszenia wyników przewodnicząca jury.
Napisz komentarz
Komentarze