Jako pierwsze, w kulinarną wędrówkę udały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Marysinie. Czas płynął w miłej i sympatycznej atmosferze. Panie przygotowały: Kaszotto z kaszy bulgar z warzywami, Kotleciki z ciecierzycy, Sałatkę z burakiem i wędliną dojrzewającą, Sałatkę z bobu i czarnej fasoli, Pasztet z kaczych wątróbek oraz na deser Sernik japoński bez pieczenia.
Kolejne spotkanie miało miejsce w Posadowie. Gotowały panie i dzieci, natomiast mężczyźni dzielnie czekali na kulinarne efekty ich pracy. Wspólnymi siłami powstały: Torcik bezowy, Sałatka szwedzka, Dorsz w sosie czekoladowym, Klopsiki w sosie pomidorowym, Sałatka z kaszą gryczaną. Dzieci natomiast przygotowały: mus jabłkowo bananowy.
Oprócz tego, że powstały przepyszne dania, uczestnicy warsztatów posmakowali zupełnie nowych smaków, to przede wszystkim była to niezapomniana integracja mieszkańców dwóch poszczególnych sołectw, która pozwoliła na wspólne spędzenie czasu.
Napisz komentarz
Komentarze