Tym razem w kuchni i na stole królował ziemniak - roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana była już tysiące lat temu. Przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie. Zazwyczaj kojarzy się jako dodatek do potraw mięsnych.
Warsztaty kulinarne z ziemniakiem w tle, które odbyły się 20 lutego, na które zaprosiło nas Koło Gospodyń Wiejskich na czele ze swoją przewodniczącą Urszulą Kwiecień, doskonale udowodniły, że z ziemniaków można wyczarować prawdziwe cuda.
Na stole królowały m.in. sałatki, zapiekanki, kotlety i ziemniaki przygotwowane w różnorodnej formie. Panie spisały się doskonale i przygotowały wiele wspaniałych potraw: kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym (KGW Radków), sałatkę z ziemniaków (KGW Marysin), ziemniaki faszerowane mięsem i babkę z tartych ziemniaków, zwaną potocznie tarciuchem (KGW Telatyn), sałatkę z ziemniaków (KGW Łykoszyn), roladę ziemniaczaną w waflu oraz sałatkę z ziemniakami (KGW Wasylów) oraz zupę ziemniaczaną z kabanosem oraz zapiekankę ziemniaczaną (KGW Poturzyn).
Z tej racji, że był to również Tłusty Czwartek na stole nie zabrakło także pączków. W spotkaniu, oprócz pań z KGW uczestniczyli również zaproszeni goście: wójt gminy Telatyn Dariusz Kozłowski oraz Ewelina Galant-Woźniak z UG w Telatynie.
Warsztaty były okazją by nie tylko popróbować różnych dań, wymienić się przepisami ale przede wszystkim miło i sympatycznie spędzić czas.
Napisz komentarz
Komentarze