Multi Serwis dla uczniów
– Od kilku lat prowadzę serwis komputerowy. Wspomagam ludzi od lat. Ostatnio zacząłem myśleć o szerszej akcji. Skontaktowałem się z panią dyrektor szkoły w Dębowcu. Okazało się, że duży procent uczniów nie dysponuje sprzętem do zdalnego nauczania. A ci, którzy posiadają komputer, nie mają dostępu do Internetu. Zamierzamy uruchomić zbiórkę na zakup nadajnika. Ale już dziś zachęcam do przynoszenia przestarzałego sprzętu do nas. Czekamy na komputery stacjonarne, laptopy, tablety, monitory. Uszkodzony sprzęt naprawiam, dane kasuję, wgrywam system i licencje, jeszcze wolne posiadam. Do tego konserwacja i wszystko gratis. Taki komputer powędruje do potrzebującego dziecka. Od lat pomagam, zawsze anonimowo, aż do teraz. Zostałem ujawniony i czuję się dziwnie. Anonimowość była fajna. Plan na teraz mam ambitny, pomimo że w tym momencie działam na serwisie samodzielnie. Chcę jak najwięcej naprawić, aby dzieci miały możliwość kontynuowania edukacji oraz by umilić im ten uciążliwy i trudny czas, jakim jest przebywanie w zamkniętym domu. Pomagajmy, bądźmy solidarni z tymi, którym koronawirus utrudnił życie – mówi Ireneusz Dybziński, pomysłodawca akcji.
Bar Odlot dla medyka
– Akcję "Zawieszony posiłek dla medyka" wymyślił Robert Gruszka z DT Łukasz. Zapoczątkował i wpłacił na dwa obiady dla ratowników z pogotowia. Każdy może wspomóc naszych ratowników. Wystarczy wpłacić 15 zł osobiście lub na konto. Przygotowujemy drugie danie, które u nas kosztuje 16,50 zł. Do tego dodajemy kilka porcji zup lub ciasto. Trzeba pomagać. Pracownicy zamojskiego SOR i pogotowia mają bardzo ciężko. Żyją w wielkim stresie. Nie pamiętają o jedzeniu. Dołączamy też do akcji dla policjantów. Zapraszamy do baru – zachęca Bożena Szawracka, właścicielka baru "Odlot".
Maseczki od restauracji OSiR
– Nie pracujemy. W tym trudnym czasie chcieliśmy wspomóc naszych lekarzy. Zakupiłem 100 sztuk maseczek i przekazałem je na zamojski SOR. Nie mogę wspomóc, przygotowując posiłki, to chociaż tak. Trzeba pomagać – mówi Arkadiusz Handiuk, właściciel restauracji.
Więcej przeczytasz w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia
Napisz komentarz
Komentarze