W projekcie wzięły udział klasy trzecie wraz z wychowawczyniami Joanną Libiszewską, Eweliną Sienicką i Małgorzatą Czajkowską.
Główne cele projektu to:
- - poznanie pojęcia produkty zbożowe
- - poznanie rodzajów pieczywa
- - poznanie podstawowych gatunków zbóż
- - poznanie etapów powstawania chleba i niezbędnych składników do wypieku pieczywa
W trakcie zajęć teoretycznych uczniowie dowiedzieli się, jak powstaje mąka i jakie są jej rodzaje. Prowadzący zajęcia Piotr Błażewicz w sposób zrozumiały dla dzieci zaprezentował wszystkie etapy powstawania pieczywa od ziarenka do kromki chleba.
Następnym etapem były zajęcia praktyczne, w trakcie których uczniowie wyrabiali ciasto tak, aby poznać recepturę i kolejność dodawania składników. Kiedy opanowali tajniki wyrabiania ciasta, samodzielnie formowali kształt pizzy, dodając ulubione składniki.
Wypiek pizzy odbywał się w specjalnym piecu, który był ustawiony na parkingu szkolnym.
W wydarzeniu uczestniczyli:
- p. Anna Maria Antos – Zastępca Prezydenta Miasta Zamość
- p. Agnieszka Kowal – Dyrektor Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Zamość
- p. Piotr Błażewicz – Przewodniczący Rady Miasta Zamość
- p. Marek Kozłowski – Przewodniczący Rady Rodziców Szkoły Podstawowej Nr 6 w Zamościu
- p. Sebastian Plewa – Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 6 w Zamościu
- p. Weronika Barbara Kołtun - Wicedyrektor Szkoły Podstawowej Nr 6 w Zamościu
- pracownicy Zamojskich Zakładów Zbożowych
Na zakończenie uczniowie otrzymali miły upominek w formie kolorowego kubeczka. Wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że wykonana samodzielnie pizza smakuje najlepiej. Za taką formę nauki podziękowali organizatorom i prowadzącym projekt edukacyjny.
Napisz komentarz
Komentarze