Nie są to owoce, z których najczęściej robi się dżemy czy konfitury, a szkoda bo czereśnie nadają się do tego znakomicie. Często są tak słodkie, że do przetworów trzeba dodać niewiele cukru. Być może ta słodycz – aż przesadna – przeszkadza wielu osobom. Dlatego wskazujemy, jak urozmaicić wyroby z czereśni i nadać im trochę innego charakteru.
Z porzeczkami
Składniki:
- 1 kg ciemnych czereśni
- szklanka soku z czerwonych porzeczek
- 60 dag cukru
Owoce należy umyć i wydrylować. Następnie zagotowuje się sok z porzeczek, dodając do niego cukier. Musi zgęstnieć do konsystencji syropu i wówczas wsypuje się czereśnie. Całość gotować jeszcze przez około 5 minut i odstawić do wystudzenia. Następnie jeszcze raz się zagotowuje, aż dżem mocno zgęstnieje. Gorący nakłada się do słoików, zakręca i odstawia do góry dnem.
Z chilli
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 1 kg cukru
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- pół łyżeczki zmielonej chilli
- pół łyżeczki zmielonego imbir
W niewielkiej ilości gorącej wody należy rozpuścić i dodać czereśnie. Po doprowadzeniu do wrzenia, całość odstawia się do ostygnięcia. Potem ponownie się gotuje, aż do uzyskania gęstej masy. Kiedy już dżem ma odpowiednią konsystencję, a gotowanie zbliża się do końca, dodaje się przyprawy i sok z cytryny. Gorący produkt należy nałożyć do słoików i odstawić je do góry dnem.
Z kardamonem
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 1 szklanka cukru kryształu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- pół łyżeczki imbiru
- łyżeczka soku z cytryny
Owoce gotuje się z cukrem, imbirem, kardamonem i cynamonem. Kiedy zawartość garnka wrze, odstawia się ją do ostygnięcia. Gdy po około godzinie wydzieli się sok, ponownie trzeba zagotować dodając sok z cytryny. Całość należy mieszać i gotować tak długo, aż zgęstnieje. Gorący dżem nakłada się do słoików i w tym przypadku wymagana jest pasteryzacja – słoiki gotuje się w wodzie przez 15 minut.
Z rabarbarem
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 1 kg rabarbaru
- szklanka cukru
Owoce trzeba umyć i usunąć pestki. Rabarbar musi być czysty i obrany. Kroi się go w kostki. Te dwa podstawowe składniki gotuje się oddzielnie w małej ilości wody. Gdy rabarbar będzie już miękki, przekłada się go do garnka z owocami i dodaje cukru. Wszystko gotuje się do zgęstnienia. Napełnione słoiki odstawia się do góry dnem.

![Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 1] Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 1]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/14/sm-4x3-wybory-mistera-awf-biala-podlaska-2025-galeria-zdjec-cz-1-1765696782-4.jpg)
![Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 2] Wybory Mistera AWF Biała Podlaska 2025 [GALERIA ZDJĘĆ cz. 2]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/14/sm-4x3-wybory-mistera-awf-biala-podlaska-2025-galeria-zdjec-cz-2-1765697342-42.jpg)
![Bortatycze-Kolonia: Zderzenie hondy z seatem. 3 osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA] Bortatycze-Kolonia: Zderzenie hondy z seatem. 3 osoby trafiły do szpitala [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/13/sm-4x3-bortatycze-kolonia-wypadek-z-udzialem-dwoch-samochodow-3-osoby-trafily-do-szpitala-zdjecia-1765646508-0.jpg)


![Zamość. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [14-12-2025] Nekrologi z Zamościa do 14.12.2025.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-zamosc-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-24-11-2025-1765095868.jpg)
![Tomaszów Lubelski. W ubiegłym tygodniu odeszli od nas... [14-12-2025] Nekrologi z Tomaszowa Lubelskiego i powiatu tomaszowskiego do 14 grudnia 2025.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-tomaszow-lubelski-w-ubieglym-tygodniu-odeszli-od-nas-30-11-2025-1765095931.jpg)










![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)




Napisz komentarz
Komentarze