Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 27 marca 2025 23:04
Reklama
Reklama

Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Reklama
Kapusta kiszona i ogórki małosolne, to jedne z najbardziej charakterystycznych w Polsce przysmaków. Wyjątkowe receptury na ich przyrządzenie, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jak przygotować przetwory, aby smakowały wyśmienicie?
Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Autor: iStock

Dlaczego warto jeść kiszone przetwory?

Przede wszystkim dzięki bogactwu witamin C, K, A i E, które w naszym organizmie odpowiadają za wiele ważnych procesów. Działają przeciwzapalnie, hamują procesy starzenia się skóry, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, hamują krwawienie dziąseł i przyspieszają gojenie ran, obniżają poziom niebezpiecznego cholesterolu i podnoszą odporność na oparzenia słoneczne. Ich dobroczynne działanie dla zdrowia jest nieocenione. 

Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie?

Właśnie teraz, bo mamy sezon na kapustę i ogórki. Przygotowane latem, będą cieszyć nasze podniebienie nawet przez cały rok. Warto poświęcić czas na wykonanie choćby kilku słoików swojskich kiszonek, aby wykorzystać je później jako dodatek do obiadu lub bazę do przyrządzenia bigosu albo farszu do pierogów. Oto nasze propozycje przepisów na tradycyjne, babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszone, a także na kiszoną kapustę:

Ogórki małosolne

Należy zastosować zasadę „jeden do jednego”. Na każdy kilogram ogórków gruntowych potrzebny będzie jeden litr wody oraz jedna łyżka soli. Dodatkowo potrzebna będzie jedna gałąź kopru, jeden cały czosnek i jeden kawałek korzenia chrzanu. Przygotowanie jest dziecinnie proste.

1. Na dnie wysokiego naczynia należy ułożyć koper, czosnek oraz chrzan.
2. Ogórki umyć i odciąć ich końcówki z dwóch stron, a następnie również ułożyć je w naczyniu.
3. Dodać sól i zalać całość wrzątkiem.

Już po kilku godzinach ogórki małosolne nabierają charakterystycznego smaku i są gotowe do spożycia.

Ogórki kiszone

Przepis jest bardzo podobny do ogórków małosolnych. Należy zastosować te same składniki w identycznych proporcjach. Różnica polega na tym, że ogórki kiszone układa się w słoikach, zalewa zimną wodą i nie odcina się ich końcówek. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po dwóch tygodniach są ukiszone i gotowe do zjedzenia.

Kapusta kiszona

Będąc na zakupach, warto wybrać tę kapustę, która jest biała, dojrzała i twarda. Wybór naczynia do kiszenia zależy od naszych potrzeb - może to być duża beczka, słój lub wiaderko. Poniżej przykładowe proporcje, które również należy podzielić lub pomnożyć według własnych preferencji i odpowiednio do wybranego naczynia:

Składniki:

- 2 duże główki białej kapusty
- ¾ kilograma marchewki
- 1 stołowa łyżka kminku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1. Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. W naczyniu układać warstwami kolejno: kapustę, marchew i składniki sypkie; kapustę, marchew, składniki sypkie itd., aż do momentu wypełnienia naczynia, przy czym każdą warstwę należy ugniatać aż kapusta wypuści sok i zmięknie, zanim dołączymy kolejną.
3. Tak przygotowane warzywa należy przykryć szczelnie, najlepiej dociskając pokrywę czymś ciężkim, np. dużym kamieniem.
4. Fermentacja trwa ok. 2 miesięcy. Przez ten czas, codziennie rano i wieczorem, należy za pomocą np. drewnianego kija ubijać kapustę, aby na dno naczynia dopuścić świeże powietrze a gazom powstałym w wyniku procesu pozwolić ulecieć.

Po upływie wskazanego w przepisie czasu, kapusta jest ukiszona i gotowa do spożycia. Można przełożyć ją do mniejszych słoików i spożyć w późniejszym okresie, najpóźniej do wiosny.

Reklama

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy Replika
ReklamaBaner reklamowy B1 firmy WORK CENTRE
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: hajs lans i baunsTreść komentarza: No fajnie, fajnie. Zebrało się towarzystwo wzajemnej adoracji, posłuchały muzyki, pogadały o tym, że kłaczki po zimie zniszczone, dowiedziały się, jak wklepać kremik w paszczę, co wąchać żeby nie śmierdziało. Dowiedziały się, żeby nosić stanik, żeby nie wisiało, a nawet można się troszkę poruszać, bo też nie zaszkodzi. Porobiono focie, bo przecież trzeba się czymś pochwalić. I to by było na tyle.Data dodania komentarza: 27.03.2025, 15:43Źródło komentarza: Wiosenny reset w Hrubieszowie. Kobiece spotkanie pełne inspiracji. Zobacz zdjęciaAutor komentarza: JTreść komentarza: Jak mam baranów to ich strzygęData dodania komentarza: 27.03.2025, 14:56Źródło komentarza: Rekordowy 33. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej PomocyAutor komentarza: ZmcTreść komentarza: Więcej niech zatrudnia urzedasy swoich dzieci i znajomych. Dwie kasy w ratuszu jedna do podatków inna do śmieci i w każdej po 4 panie. Lekka przesada, kogo na to stać.Data dodania komentarza: 27.03.2025, 14:22Źródło komentarza: Zamość: Co z tekstyliami? Prezes PGK: Stare skarpety do siatki i na PSZOKAutor komentarza: JolantaTreść komentarza: Śmiać się czy płakać prezydencie Zamościa tylko referendum i odwołanieData dodania komentarza: 27.03.2025, 13:42Źródło komentarza: Zamość: Co z tekstyliami? Prezes PGK: Stare skarpety do siatki i na PSZOKAutor komentarza: mieszkaniec tonaszowaTreść komentarza: tylko kasa a może na rzecz mieszkańców za darmoData dodania komentarza: 27.03.2025, 12:05Źródło komentarza: Tomaszów Lubelski: Kryta pływalnia otwarta nocą. Tylko 100 biletów do sprzedania!Autor komentarza: kkkTreść komentarza: Ofiara sama sobie winna... Kto wsiada z pijanym kierowcą? Teraz rodzina zbiera pieniądzę na leczenie. Mogła nie wsiadać zadzwonic po policję ze kierowca pijanyData dodania komentarza: 27.03.2025, 08:22Źródło komentarza: Tomaszów Lub.: Pasażerka forda walczy o życie. Kierujący samochodem był pijany [ZDJĘCIA]
Reklama