Tego dnia, w ramach Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej (Settimana della Cucina italiana nel mondo) gośćmi zamojskiego Rolniczaka byli Anna Kaczmarczyk, Wicekonsul Honorowy Włoch w Lublinie, któa do Zamościa przyjechała z piątką włoskich kucharzy.
Na czele tej mistrzowskiej grupy stał Anuelo Serra, przewodniczącym Włoskiej Federacji Kucharzy w Polsce. To jeden z najlepszych włoskich kucharzy w Polsce, właściciel dobrze prosperującej w Warszawie restauracji, a wcześniej kucharz ambasady włoskiej w Polsce.
Czytaj także: Stypendystki z ZSP nr 5
Tematem tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej jest Tradizione e prospettive della cucina italiana: consapevolezza e valorizzazione della sostenibilita' alimentare - czyli połączenie tradycji i nowoczesności na drodze do zrównoważonego rozwoju. Dzięki wizycie w ZSP nr 5 uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję poznać najnowsze trendy w zdrowym i zrównoważonym żywieniu. Najpierw młodzież wysłuchała wykładu, a później miała okazję zobaczyć jak na żywo powstają znakomite dania.
Każdy z pięciu szefów kuchni przygotował coś innego z pasją opowiadając uczniom o tradycjach kuchni włoskiej, zdradzając tajniki przygotowania dań. Na talerzach pojawiły się pyszności z ryb, makarony, risotto, dania bezglutenowe i desery.
Całość tłumaczyli Anna Kaczmarczyk oraz Maciej Kozik, koordynator projektów unijnych w Rolniczaku. W przygotowaniach, oprócz młodzieży, uczestniczyły nauczycielki przedmiotów zawodowych Krystyna Madej i Dorota Szewczuk oraz Monika Poździk, przewodnicząca zespołu promocji szkoły.
Czytaj także: Uczniowie ZSP nr 5 solidarni z Białorusią
Czytaj także: Za trud wychowania młodych - lista nagrodzonych nauczycieli
Napisz komentarz
Komentarze