Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 07:37
Reklama
Reklama

Rekordowe ceny pączków w tłusty czwartek? Mamy na to sposób

Na tydzień przed rozpoczęciem Wielkiego Postu Polacy obchodzą najsłodsze święto w całym roku. Tegoroczny tłusty czwartek wypada 24 lutego. To dzień, w którym nie liczy się kalorii, a pączki zjada na śniadanie, obiad i kolację. Skąd ta tradycja? I co właściwie oznacza?
Rekordowe ceny pączków w tłusty czwartek? Mamy na to sposób

Autor: iStock

Pierwsze wzmianki o tłustym czwartku pochodzą z XVI wieku. Choć dziś tego dnia towarzyszą nam głównie słodkie wypieki, niegdyś ten dzień oznaczał huczne zabawy, prawdziwe obżarstwo i pijaństwo. Co ciekawe, wówczas w bogatych domach również podawano pączki, jednak współczesne, słodkie nadzienie zastępowała słonina. Nierzadko danie okraszano skwarkami. Wszystko to przed zbliżającym się Wielkim Postem, który na dłuższy czas pozbawiał ludzi spożywania mięsnych potraw. Dzięki temu chrześcijanie mogli najeść się do syta i nabrać sił przed czterdziestodniowym okresem wstrzemięźliwości.

Wierzyli w przesądy

„Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje” – głosi polskie przysłowie.

Oprócz ogromnej przyjemności z jedzenia tłustych przekąsek, z tym wyjątkowym dniem wiążą się również przesądy. Niektóre z nich przetrwały do dziś. Dawniej uważano, że jeśli ktoś nie będzie przestrzegał tradycji i nie naje się pączkami to syta, to czeka go klęska i niepowodzenie. Nie bez znaczenia była również liczba zjedzonych pampuchów – im więcej, tym bardziej cały rok miał obfitować w szczęście i dobrobyt. W niektórych regionach Polski popularna była również przepowiednia: jeden pączek, zamiast marmoladą, nadziewano migdałem – ten, kto na niego trafił, mógł spodziewać się wyjątkowo sprzyjającego mu losu.

Inflacja w górę, ceny pączków też

Choć zwyczaj ten jest niezwykle sympatyczny, bo słodki, rekordowa inflacja sprawi, że wielu z nas będzie musiało kupować pączki z rozmysłem. Producenci alarmują, że wzrosły zarówno koszty wytworzenia pączków, jak również niezbędnych do ich przygotowania surowców.

– Ceny energii spowodowały w znacznym stopniu wzrost cen produktu gotowego. W przypadku pączka mamy kilka surowców, które podrożały. Ważną składową jest tłuszcz, na jakim smażymy. Tłuszcz powinien być zdrowy, a często próbuje się smażyć pączki na smalcu. Smalec gryzie w oczy oraz wydziela dużo dymu. Trudno jest znaleźć chętnych do spędzenia 8 godzin na smażeniu przy takim tłuszczu. Oczy łzawią, nie jest to łatwe do wytrzymania – wyjaśniał Strefie Biznesu Łukasz Grondal, właściciel jednej z cukierni. Przedsiębiorca dodał, że podrożała również praca ludzi, którzy chcą być sprawiedliwie wynagradzani za swoje zaangażowanie.

Inflacja – najwyższa od początku XXI wieku – sprawia, że drożyzna zagląda do wszystkich gałęzi gospodarki – drożeją artykuły spożywcze, energia, transport i tak bez końca… Oznacza to, że w tym roku wszyscy możemy spodziewać się o wiele wyższych cen pączków niż jeszcze rok temu. Niektórzy producenci, chcąc uniknąć wygórowanych cen, będą sprzedawać swoje wyroby poniżej kosztów ich produkcji, czyli za ok. 2,5-3zł (w regularnej sprzedaży cena ta mogłaby osiągnąć nawet 5 zł za sztukę). Dzięki temu zatrzymają przy sobie klientów, co jest dla nich znacznie mniejszą stratę, bo różnicę w cenie „wciągną” do innych wyrobów. Są też tacy, którzy nie zamierzają wychodzić klientom naprzeciw. Jedna z najbardziej znanych restauratorek sprzedaje pączki w cenie 15 zł za sztukę.

A gdyby tak zrobić je samodzielnie?

Dla tych, którzy lubią świętować w tłusty czwartek, ale bardziej niż o linię dbają o stan własnego portfela, pozostaje jeszcze opcja samodzielnego wykonania pączków w zaciszu własnego domu. Przygotowaliśmy prosty przepis, z którym kuchenne wysiłki przyniosą nie tylko oszczędność, ale i satysfakcję.

Pączek klasyczny (przepis na 20 sztuk)

Składniki:

- pół kilograma mąki pszennej,
- 50 gramów drożdży,
- 120 gramów cukru,
- pół kostki masła,
- 4 żółtka oddzielone od białek,
- jedno całe jajko,
- szklanka mleka,
- łyżka rumu,
- olej do smażenia,
- powidła / dżem / marmolada w ulubionym smaku (nadzienie).

Przygotowanie:

1. Mleko lekko podgrzać, dodać do niego łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i pięć łyżek mąki. Wszystko wymieszać ze sobą i odstawić przykryte ściereczką na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie roztopić masło.

2. Na parze w kąpieli wodnej ubijać przez kilka minut jajko i żółtka wymieszane z pozostałym cukrem.

3. Do wysokiej misy wsypać mąkę i dodać do niej przygotowane już składniki z pierwszych dwóch kroków, po czym wymieszać wszystko dokładnie i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy dolać do niego łyżkę rumu i ponownie przystąpić do wyrabiania. Tak przygotowane odstawić na godzinę w ciepłe miejsce i poczekać, aż podwoi swoją objętość.

4. Po upłynięciu wskazanego czasu należy obsypać mąką blat lub stolnicę i przełożyć na nią wyrobione wcześniej ciasto, po czym rozwałkować je na grubość palca. Za pomocą wykrawacza lub brzegu szklanki wycinać kółeczka o średnicy ok. 8 centymetrów.

5. Powstałe w ten sposób kółka rozłożyć. Na połowę z nich należy łyżeczką rozłożyć wybrane nadzienie, a druga połowa posłuży do ich przykrycia. Obydwa krążki z nadzieniem w środku należy dokładnie zlepić ze sobą. Tak uformowane należy ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

6. Do garnka wlać olej w takiej ilości, aby pączki mogły swobodnie w nim „pływać”. Do rozgrzanego tłuszczu układać wyrobione książki (wyrośniętą stroną do dołu) i smażyć około 4 minut, w połowie przekładając je na drugą stronę. Usmażone na złocisty kolor słodkości przekładać na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu i podawać polane lukrem* lub posypane cukrem pudrem.

* Przepis na lukier:

3 łyżki soku z cytryny lub wody wymieszać w rondelku z 10 łyżkami cukru pudru i na niewielkim ogniu rozcierać aż składniki połączą się i osiągną konsystencję budyniu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

proste 20.02.2022 14:59
jak w czwartek drogie to kupic w srode, dzien wczesniej :)

ReklamaBaner reklamowy - orange
Reklama
Reklama
Kawalerka 29 m²–świetna lokalizacja i niski czynsz Cena: 215000 PLNSprzedam przytulną kawalerkę o powierzchni 29 m², zlokalizowaną na I piętrze w budynku przy ul. Dąbrowskiego w Zamościu. To mieszkanie ma wszystko, czego trzeba do komfortowego życia – albo jako gotowy już lokal pod wynajem. Układ mieszkania- Salon- Kuchnia- Łazienka z WC- Przedpokój  Dlaczego warto Lokalizacja – mieszkanie znajduje się niedaleko ważnej jednostki wojskowej, co zapewnia stały popyt na najem. Dobry dojazd i bliskość punktów usługowych.Niski czynsz – wspólnota, niskie koszty utrzymania – idealnie nadaje się pod inwestycję.Gotowy lokal pod wynajem / dla singla lub pary – kompaktowy metraż, prosty układ i lokalizacja gwarantują szybki najem. Dla kogo- Inwestorzy – szukasz mieszkania, które szybko wynajmiesz? To idealna opcja.- Singiel lub para – kompaktowa przestrzeń, minimalne koszty utrzymania, blisko centrum i atrakcyjnej infrastruktury.Zainteresowany? Zapraszam na prezentację, w trakcie której można zobaczyć potencjał nieruchomości.Bezpłatnie pomagamy w formalnościach związanych z uzyskaniem kredytu na zakup nieruchomości.Nasz doradca kredytowy bezpłatnie sprawdzi Twoją zdolność kredytową i przedstawi najlepsze oferty z ponad 10 banków.Posiadasz podobną nieruchomość? Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji – odpowiemy na pytania dotyczące ceny, procesu sprzedaży oraz możliwości poprawy atrakcyjności oferty.Oferujemy również:•⁠ ⁠Pośrednictwo w kupnie, sprzedaży oraz najmie nieruchomości•⁠ ⁠Pomoc w sprzedaży nieruchomości o skomplikowanej sytuacji prawnej•⁠ ⁠Rzetelne oceny wartości nieruchomości•⁠ ⁠Uzyskanie świadectwa energetycznegoNie zwlekaj – zadzwoń już dziś! Tomasz JuszczakDoradca ds. nieruchomościtel. 504 288 990e-mail: [email protected]ółnoc Nieruchomości ZamośćData dodania ogłoszenia: 03.12.2025Kawalerka 29 m²–świetna lokalizacja i niski czynsz
Pożyczka pod zastaw nieruchomości na 10 lat Cena: Do negocjacjiKoniec z brakiem pieniędzy! Nasza pożyczka hipoteczna dla firm i rolników to innowacyjne rozwiązanie, które gwarantuje sukces każdemu przedsiębiorcy. Oszczędzisz wiele energii, czasu i osiągniesz, to o czym wszyscy marzą – realizację potrzeb Twojej firmy i niezależność finansową. Wystarczy, że rozpoczniesz z nami współpracę. Już dzisiaj dołącz do firm i gospodarstw rolnych, które zrealizowały swoje marzenia. Sprawdź teraz! Czynniki wyróżniające naszą ofertę: 1. zabezpieczenie tylko na hipotece (wpis w dziale IV księgi wieczystej, tak jak w banku) 2. najniższy koszt umowy od 28% rocznie 3. najszybszy czas realizacji i wypłaty 4. pomoc w przygotowaniu dokumentów na każdym etapie współpracy 5. elastyczność oferty w zakresie warunków spłaty 6. jasne warunki umowy bez „gwiazdek i drobnego druku” 7. żadnych ukrytych kosztów 8. szeroki przedział kwotowy ( od 50.000 zł do 2.000.000 zł) Dodatkowe korzyści dla Państwa wynikające z podjętej współpracy: 1. Specjalizujemy się w procesach restrukturyzacji i oddłużaniu nieruchomości 2. Na życzenie klienta dokonujemy szybkiego zakupu nieruchomości 3. Na życzenie klienta pokryjemy koszt umowy notarialnej 4. Nie weryfikujemy Państwa baz w BIK, BIG, KRD, ERIF i innych 5. Akceptujemy/spłacamy zajęcia komornicze, hipoteki i prywatne zobowiązania 6. Wszyscy nasi klienci otrzymują bezpłatne konsultacje i pomoc prawną 7. Każdego klienta traktujemy indywidualnie i z należytą starannością Nasze pożyczki hipoteczne oferujemy pod następujące zabezpieczenia: Grunty rolne, grunty komercyjne, działki deweloperskie, działki budowlane, lokale mieszkalne, domy mieszkalne, kamienice mieszkalne, biurowce, obiekty magazynowe, obiekty sportowe, obiekty uzdrowiskowe, hotele, motele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, zakłady usługowe oraz zakłady produkcyjne, pojazdy użytkowe i rolnicze posiadające dowód rejestracyjny. Kontakt: Tel. 577-873-616, email: [email protected] Więcej informacji na stronie: https://podhipoteke24.pl/Data dodania ogłoszenia: 02.12.2025Pożyczka pod zastaw nieruchomości na 10 lat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaBaner reklamowy B1 firmy WORK CENTRE
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: RysiopolisTreść komentarza: Malarz , fotograf , akrobata, W glówce się już przewraca.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 14:22Źródło komentarza: Artysta fotografik i społecznik. Marek Ryś, kolejnym bohaterem cyklu „Pasjonaci z Gminy Trzeszczany”Autor komentarza: PopieramTreść komentarza: Brawo ChełmData dodania komentarza: 14.12.2025, 12:15Źródło komentarza: Disco polo i zagraniczne nazwiska? Wyciekła lista gwiazd sylwestra TV Republika w ChełmieAutor komentarza: Mieszkaniec.Treść komentarza: Krzychu weź Ty się zapakuj do tej kapsuły czasu weź ze sobą Anetę i większą część Radnych bezradnych i zniknij ze wsi a najlepiej z Gminy będzie to dobre dla wszystkich z wymienionymi włącznie. Rozwaliliście Gminę finansowo i personalnie a teraz każdy dla siebie szuka bezpiecznego schronienia. A ludzi traktujecie jak zły gospodarz bydło ale wiara w Wasze bajki właśnie się kończy(szkoda że trwało to tyle czasu) Myślę że wspaniałym i adekwatnym do zaistniałej sytuacji jest cytat ,, Kończ Waść, wstydu oszczędź''.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 09:30Źródło komentarza: Niebywałe! Kilkudziesięciu przewodników turystycznych z regionu odkrywało Trzeszczany na nowoAutor komentarza: JakoTakoTreść komentarza: Dlaczego nie wspomniecie że to obywatel kraju uData dodania komentarza: 14.12.2025, 02:56Źródło komentarza: Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO]Autor komentarza: KapralTreść komentarza: No tak. Przeciez on sie do wojska nie nadaje, zresztą podobno żona go bije... Taka władza w Chrubieszowie!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 23:13Źródło komentarza: Hrubieszowscy zwiadowcy uczą bezpieczeństwa. Ty wybierasz terminAutor komentarza: AmenTreść komentarza: To może dobrze, że coś o gminie dobrze piszą. Miernoty kończą z opaskami czarnymi na oczach. Hejterzy niech się zaangażują w coś bardziej sensownego no ich oblicze właśnie widać w komentarzach. Onuca i dno społeczne.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 22:49Źródło komentarza: Artysta fotografik i społecznik. Marek Ryś, kolejnym bohaterem cyklu „Pasjonaci z Gminy Trzeszczany”
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama