Była to już czwarta edycja konkursu, którego cel to promowanie najzdolniejszych kobiet w kategorii kulinarnej, wymianaę doświadczeń, aktywizacja społeczności lokalnej oraz upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów produktów regionalnych i tradycyjnych w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, a w szczególności agroturystyki.
Jurorzy, czyli Łukasz Gołąb, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Jan Kuś, właściciel Restauracji Zajazd Dworek w Mirczu i Szymon Gołofit, szef kuchni Hotelu Restauracji „Gniecki” w Hrubieszowie degustowali dziesięć konkursowych dań. Uznali, że najsmaczniejsze z nich to łosoś zapiekany na szpinaku pod serową pierzynką Elżbiety Majcher.
Drugą nagrodę otrzymała Elżbieta Ślusarz za rybę po grecku”, trzecią Beata Gzik za łososia grillowanego w marynacie z whisky, a czwartą Edyta Dąbrowska za łososia pod żółtą pierzynką.
Wyróżnione danie to pstrąg w migdałach Aleksandry Kwaśnej.
Napisz komentarz
Komentarze