Składniki:
600 g karkówki
2 czerwone cebule
2 jabłka
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki miodu
tłuszcz do smażenia
pół ostrej papryczki
1 marchewka
150 ml czerwonego wina
pół szkl wody
sól pieprz
szczypta majeranku
2 łyżki śmietany 18%
Mięso oczyścić umyć, na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu położyć mięso i obsmażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Dodać obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone jabłka, marchewkę i cebulę pokrojoną w piórko i rozmaryn. Podlać winem dodać szczyptę majeranku, posiekaną papryczkę sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, dolewać wodę. w połowie duszenia dodać miód i wymieszać lekko. Dusić ciągle aż do miękkości.
Wyjąc mięso, sos zmiksować blenderem i dodać 2 łyżki śmietany. Podgrzać.
Mięso pokroić na plastry podawać z pure ziemniaczanym i marynowaną dynią lub inną marynatą.
Napisz komentarz
Komentarze