Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 18 kwietnia 2025 17:35
Reklama Advertisement
Reklama

Karkówka z rozmarynem i miodem, przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry

Reklama
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Zamość
Karkówka z rozmarynem i miodem, przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry

Autor: Renata Pyzik

Składniki:

Reklama

600 g karkówki

2 czerwone cebule

2 jabłka

1 łyżeczka rozmarynu

2 łyżki miodu

tłuszcz do smażenia

pół ostrej papryczki

1 marchewka

150 ml czerwonego wina

pół szkl wody

sól pieprz

szczypta majeranku

2 łyżki śmietany 18%

 

Mięso oczyścić umyć, na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu położyć mięso i obsmażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Dodać obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone jabłka, marchewkę i cebulę pokrojoną w piórko i rozmaryn. Podlać winem dodać szczyptę majeranku, posiekaną papryczkę sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, dolewać wodę. w połowie duszenia dodać miód i wymieszać lekko. Dusić ciągle aż do miękkości.

Wyjąc mięso, sos zmiksować blenderem i dodać 2 łyżki śmietany. Podgrzać.

Mięso pokroić na plastry podawać z pure ziemniaczanym i marynowaną dynią lub inną marynatą.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaWiesław Różyński baner w Dodatku Święta
ReklamaBaner w Dodatku 690x690 firmy Gadu Gadu
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PolakTreść komentarza: Bolszewik mentorem, pod kolejnym nickiem. Jak TWData dodania komentarza: 18.04.2025, 13:05Źródło komentarza: Zamość, Chełm i Biała Podlaska otwierają się na uchodźcówAutor komentarza: KiwiTreść komentarza: „Katolickie” komentarze, wstydData dodania komentarza: 18.04.2025, 10:22Źródło komentarza: Zamość, Chełm i Biała Podlaska otwierają się na uchodźcówAutor komentarza: PolakTreść komentarza: ??? Towarzysz obchodzi Wielkanoc ? I jak zwykle POwołuje się na "katolików". Cóż za bolszewicka mentalnośćData dodania komentarza: 18.04.2025, 10:17Źródło komentarza: Zamość, Chełm i Biała Podlaska otwierają się na uchodźcówAutor komentarza: KresTreść komentarza: Do Rady Miasta.Moze kino Stylowy nazwac jego imieniem .zacny .skromny .pomocny . Korzenie od Wolynia po Szczebrzeszyn .Krasnik .Zamosc.pomyslcie o tym .Data dodania komentarza: 17.04.2025, 22:24Źródło komentarza: Zamość: Nie żyje Andrzej Bubeła, wieloletni dyrektor Centrum Kultury Filmowej „Stylowy”Autor komentarza: sdaTreść komentarza: Nie wiem co "zdrowego" jest w jedzeniu kiełbasy - nawet domowej receptury. Zdrowe może być mięso, i to w nieprzesadnej ilości, no i nie ze świni. Jagnięcina, gęsina, dziczyzna, chuda wołowina.Data dodania komentarza: 17.04.2025, 21:33Źródło komentarza: Przygotowania do Wielkanocy. Poseł Zieliński wędzi kiełbasę, wójt Pawluk czeka na lany poniedziałekAutor komentarza: KlikTreść komentarza: Piękne życzenia od "katolików z PISu" na Wielkanoc!!!Data dodania komentarza: 17.04.2025, 20:26Źródło komentarza: Zamość, Chełm i Biała Podlaska otwierają się na uchodźców
ReklamaAdvertisement
Reklama