W Pikniku wziął udział Nadleśniczy Nadleśnictwa Andrzej Borowiec. Organizatorzy przygotowali szereg atrakcji, a wśród nich konkurs potraw i wypieków „Dary Lasu”. Celem było promowanie zdrowej, ekologicznej żywności w oparciu o produkty pochodzące z lasu. Naturalne produkty pochodzenia leśnego, zarówno te roślinne – owoce czy zioła, jak i zwierzęce – mięsa z dzika, jelenia czy sarny, to najlepszej jakości kategoria żywności spod znaku „bio”. Uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie dobrostanu. Wciąż jednak leśne produkty pozostają mało znane, a dania z dziczyzny stanowią rzadkość na niejednym polskim stole.
Dzięki wsparciu Lasów Państwowych i Nadleśnictwa Biłgoraj możliwe było przygotowanie pikniku, na którym królowały domowe wypieki z owocami leśnymi, potrawy i wyroby mięsne z dziczyzny. Czas degustacji przeplatały prezentacje i występy zespołów. Nie zapomniano również o najmłodszych, na których czekały dmuchane zjeżdżalnie. Kilka godzin dobrej zabawy zakończyło wręczenie nagród dla twórców najsmaczniejszych potraw.
Napisz komentarz
Komentarze