Drugi etap wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Bitwa regionów” odbył się 6 listopada w Siennicy Różanej k. Krasnegostawu. Wzięło w nim udział 19 KGW z Lubelszczyzny, których zadaniem było przygotowanie tradycyjnej, regionalnej potrawy. Powiat zamojski reprezentowały panie z miejscowości Sady (gm. Skierbieszów), które nie miały sobie równych podczas przeprowadzonego w Miączynie etapu powiatowego konkursu. W finale wojewódzkim – za „kurę po sadowiańsku” – zajęły trzecie miejsce i otrzymały nagrodę finansową w kwocie 2 tys. zł.
– To nasz starodawny przepis na kurę nadziewaną kaszą gryczaną z grzybkami – mówi o nagrodzonej potrawie Alicja Nowogrodzka, przewodnicząca KGW Sadowianki w Sadach.
Podczas imprezy pani Alicja razem z koleżankami prezentowały swoje rękodzieło i przetwory. Razem działają od 10 lat.
– Działamy krótko, ale prężnie – mówi szefowa koła. – Udzielamy się charytatywnie, pieczemy i rozprowadzamy ciasta, przy czym naszym znakiem firmowym jest drożdżówka, zajmujemy się wiciem wieńców czy szydełkowaniem, integrujemy wieś, a ostatnio byłyśmy na wycieczce w Kazimierzu. Bardzo dobrze układa się nam współpraca z domem kultury i władzami gminy.
Finał wojewódzki „Bitwy regionów” wygrały „Gospodarne Dominiczanki” z Dominiczyna w powiecie włodawskim za „gryczaki z sosem grzybowym”. Otrzymały 5 tys. zł nagrody i będą reprezentować nasze województwo w krajowym finale „Bitwy regionów”.
Napisz komentarz
Komentarze