Składniki: 50 dag surowego boczku, 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka mielonego imbiru, ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, łyżka wódki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sos tabasco, olej
Boczek pokroić w plastry. Czosnek obrać, posiekać. Rozmaryn umyć, osuszyć, pół gałązki posiekać. Wymieszać sos sojowy, ocet winny, miód i wódkę. Dodać czosnek, imbir, posiekany rozmaryn oraz mąkę ziemniaczaną. Doprawić kilkoma kroplami sosu tabasco. Boczek obtoczyć w marynacie, odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki. Mięso osączyć z marynaty ( ale zachować ją ), ułożyć na ruszcie. Grillować ok. 10 min. na rumiano, od czasu do czasu smarując marynatą. Nałożony na talerze boczek udekorować rozmarynem.
Napisz komentarz
Komentarze