Tradycją szkoły stała się już wystawa potraw świątecznych. Jej celem jest kultywowanie staropolskich i regionalnych tradycji ściśle związanych ze świętem Wielkiej Nocy. Nie we wszystkich regionach Polski zwyczaj ten jest tak pięknie podtrzymywany jak na Lubelszczyźnie.
W tym roku wystawa ta odbyła się 29 marca. Na stole znalazła się rolada z indyka faszerowana szpinakiem, fetą i pomidorkami suszonymi; rolada ze schabu nadziewana pieczarkami z papryką zawijana w boczku; sałatka z łososiem wędzonym w pieprzu; sałatka wiosenna; pasztet z soczewicy; biała kiełbasa parzona ze śliwką; babka cytrynowa; mazurek z konfiturą malinową i ganachem pistacjowym; muffinki kokosowe z czekoladą.
Do tradycji wielkanocnego stołu należą również ozdoby i potrawy kojarzące się z wiosną i budzącym się życiem. Na stole znalazły się m. in. jajka nadziewane szpinakiem, burakiem oraz serem. Wszystko pięknie udekorowane.
Wszystkie potrawy i dekoracje przygotowali uczniowie pierwszej klasy Branżowej Szkoły I Stopnia pod kierunkiem nauczycieli Anny Jagodzińskiej, Agaty Poźniak i Angeliki Woźnicy. Dopełnieniem stołu wielkanocnego byli uczniowie trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego, którzy nie tylko przygotowali potrawy oraz nakrycie, ale również dumnie prezentowali wykonane przez kolegów potrawy.
Napisz komentarz
Komentarze