Przed Wielkim Tygodniem w Regionalnej Izbie Pamięci w Wysokiem (gm. Zamość) w ramach projektu „Zasmakuj w świętach - potrawy na wielkanocny stół” z dofinansowaniem od LGD „Nasze Roztocze” chętne panie brały udział w warsztatach kulinarnych. Były to głównie członkinie Stowarzyszenia Wysokie nad Łabuńką i KGW w Wysokiem. Potrawy, które przyrządzały, były tradycyjne, i według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Jedną z nich, Wanda Szpuga, opiekun Regionalnej Izby Pamięci, zdradza naszym czytelnikom, życząc rodzinnych świąt Zmartwychwstania Pańskiego.
Baba wielkanocna drożdżowa
(z przepisu prababci W. Szpugi)
Składniki:
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg mąki
- 0,5 litra mleka
- 10 dag drożdży
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki oleju
- 10 żółtek
- 2 całe jajka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy wyrosną, dodajemy mąkę, sól. Mieszając, dodajemy ubite jajka (wszystkie). W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku na ogniu masło. Wystudzone masło dodajemy do ciasta. Dodajemy olej. Trzeba miesić 20-30 minut, żeby ciasto odchodziło od dłoni. Pod koniec dosypać małą torebkę rodzynek. Wymiesić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedyś nasze babki chowały miskę pod pierzynę, dzisiaj można otulić ją grubym kocem. Jak ciasto urośnie, wkłada się je do foremki na babki (nałożyć większą połowę foremki) i znowu odstawia do wyrośnięcia. Potem posmarować białkiem, posypać kruszonką (na wierzch wystarczy ją zrobić po łyżce z cukru, mąki i margaryny). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut w zależności od mocy piekarnika. Trzeba doglądać. Jak wyjmiemy babę, można ją jeszcze polać czekoladą.
Napisz komentarz
Komentarze