Ciasto: ok. 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 łyżki masła, 1 szkl. mleka, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek waniliowy, bita śmietana do dekoracji.
Przygotuj ciasto: do mąki dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek i ubij z białek pianę. Do miski dodaj żółtka, mleko, miękkie masło, cukier, sól, olejek waniliowy i wymieszaj. Nie przerywając mieszania, przesiej mąkę do miski. Kiedy składniki się połączą, wymieszaj je delikatnie z białkiem. Gofrownicę posmaruj masłem i piecz gofry. Gofry udekoruj bitą śmietaną, na wierzchu poukładaj świeże owoce.
Napisz komentarz
Komentarze