"Przepis na ten jogurtowiec wymyśliłam sama. Jest idealny na ciepłe dni, puszysty, lekko kremowy z dodatkiem ulubionych borówek. Wygląda i smakuje wyśmienicie" - napisała pani Marta.
- 200 g ciasteczek kakaowych,
- 100 g roztopionego masła,
- 1 l jogurtu naturalnego,
- śmietana 30 proc 330 g ,
- 2 galaretki owoce leśne lub jagodowe,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 250 g borówek plus kilka na wierzch,
- 6 kostek białej czekolady,
- mięta
Ciastka kruszymy łączymy z roztopionym masłem i wykładamy tortownicę o śr 20 cm, schładzamy .
Galaretki rozpuszczamy w 1 1/2 szklanki wrzątku, studzimy.Jogurt ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .Dodajemy tężejącą galaretką schładzamy.Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy borówki i miksujemy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno łączymy z masą borówkową.Wykładamy na spód z ciasteczek.Na wierzchu układamy borówki i posypujemy startą czekoladą .Chłodzimy kilka godzin, ozdabiamy miętą.
Napisz komentarz
Komentarze