Składniki: 1 l jogurtu naturalnego, 200 g jagód, galaretka malinowa, 10 podłużnych biszkoptów, 4 łyżki cukru pudru,żelatyna fix,
wierzch: 1/2 l śmietany 30 %, 3 łyżeczki chia, łyżka pudru, 2 łyżeczki żelatyny,
dodatkowo: 150 g owoców typu jagody i maliny, 6 kostek białej czekolady,
Chia zalewamy niewielką ilością mleka i odstawiamy na 2 godziny. Biszkopty układamy w tortownicy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem dodajemy połowę jagód, miksujemy.
Żelatynę fix rozpuszczamy wg instrukcji, dodajemy do jogurtu. Pozostałe jagody dodajemy do masy i wykładamy w formie.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Wykładamy na masę jogurtową. Śmietanę miksujemy z łyżką pudru, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w czterech łyżkach gorącej wody. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy chia i mieszamy. Wykładamy na galaretkę, schładzamy kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc. Dekorujemy owocami i startą białą czekoladą.
Napisz komentarz
Komentarze