– Moją propozycją na deser orzeźwiający jest ciasto cytrynowe z kremem lemon curd. Ciasto jest kruche do tego galaretka na bazie soku o zielonym kolorze z dodatkiem budyniu. Środek wypełniony jest pianką cytrynową na bazie galaretki cytrynowej i śmietany. Wierzch to pyszne ciasto kruche z bezą i pysznym kremem lemon curd. Cały deser utrzymany jest w tendencji cytrusowej , lekko słodkiej z przewagą orzeźwienia – napisała pani Marta.
ciasto: 1/2 kg mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 20 dag masła, 6 żółtek, 2 łyżki śmietany 18 %.
beza: 6 białek, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli
galaretka: 750 ml soku o smaku kiwi (zielony), 2 budynie śmietankowe, 3 łyżki cukru
pianka: 300 ml śmietany 30 %, galaretka cytrynowa
krem lemon curd: 2 żółtka , 2 jajka, 100 g cukru, 80 g masła, sok z 2 cytryn i otarta z nich skórka
dodatkowo: duża paczka herbatników
Mąkę siekamy z masłem dodajemy proszek i sodę. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto schładzamy przez godzinę w lodówce. Dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch dużych blach. Pieczemy około 35-40 minut w 180 st. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i mąką. W połowie pieczenia bezę wykładamy na jedno ciasto.
Budyń rozpuszczamy w połowie soku resztę zagotowujemy dodajemy budyń.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno łączymy z galaretką, chłodzimy.Na ciasto wykładamy zieloną galaretkę na wierzchu układamy ciastka.Następnie przekładamy pianką cytrynową .Na wierzch kładziemy ciasto z bezą.Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Wszystkie składniki na lemon curd umieszczamy w garnku i zagotowujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając.Krem lemon curd wykładamy na ciasto przed podaniem.
Pyszne ciasto, bardzo cytrynowe, orzeźwiające.
Napisz komentarz
Komentarze