Składniki: 400 g jogurtu naturalnego,0,5 l mleka (najlepiej wiejskiego),1 szkl cukru ,1 cukier waniliowy ,7,5 dag żelatyny,3 galaretki (czerwona pomarańczowa i zielona ),truskawki do dekoracji oraz kolorowe waflowe foremki do muffinek
Sposób wykonania :
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance wody ,przelać np do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia ,wystudzić .Czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę a zieloną galaretkę w nieduże trójkąty.Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka aby napęczniała resztę mleka zagotować z cukrami .W gorącym mleku rozpuścić żelatynę ,wystudzić .Jeszcze lekko ciepłe mleko z żelatyną połączyć mikserem z jogurtem,dodać pokrojone w kostkę galaretki ,wymieszać .Można wylać do waflowych foremek ,ale one szybko miękną albo przelać do keksówek wyłożonych folią i przed podaniem nakładać do kolorowych wafelków, udekorować cząstkami truskawek i zieloną galaretką.Smacznego.
Napisz komentarz
Komentarze