Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 10 dag masła.
· Bita śmietana
· Świeże owoce ( truskawki, jagody, brzoskwinie, maliny, banany itp. )
Przygotowanie :
1. Mąkę połączyć z cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko i olej.
2. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aby powstała gęsta masa.
3. Gofrownicę posmarować masłem. Rozgrzać.
4. Następnie na rozgrzaną gofrownicę wylać ciasto. Piec ok 3 minuty do momentu, aż gofry przybiorą rumiany kolor.
5. Ostudzony gofr ozdobić bitą śmietaną i obłożyć świeżymi owocami .
Napisz komentarz
Komentarze