Składniki:
80 dkg twarogu (użyłam 1 kg tłustego z wiaderka)
pół litra kremówki 30%
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
8 łyżeczek żelatyny(dałam 9 ) ze względu na większą ilość sera
biszkopty
2 czerwone galaretki
kakao do posypania
Wykonanie:
1. Twaróg utrzyj z cukrem, esencją waniliową, skórką i sokiem z cytryny.
2. Żelatynę skrop zimną wodą, żeby napęczniała. Następnie wymieszałam ją z pół szklanki wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
3. Ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę.
4. Wciąż płynną żelatynę połącz z 1 szklanką masy serowej.
5. Miksując resztę masy serowej, dodawaj szybko szklankę masy z żelatyną.
6. Delikatnie mieszając połącz masę serową z bitą śmietaną.
7. na dnie tortownicy ułóz biszkopty nasaczone np ponczem z kawy i posyp kakao na wierzch ulozyc wybrane owoce np truskawki zalej galaretką. U mnie to byly truskawki i ananas. Odstawić do schłodzenia.
Napisz komentarz
Komentarze