Składniki na ciasto: 8 jaj, 1 szklanka cukru, 35 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju.
Wykonanie: białka ubijam na sztywno dodaje cukier i żółtka, delikatnie mieszam, wlewam cienką stróżką olej. Partiami dodaje makę z proszkiem. Piekę ok 35 min. Do ciasta dodałam czekoladową posypkę
Wkładka truskawkowa: ok. 70 dkg truskawek, 5 łyżek cukru, 4 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie: truskawki myję , dodaję cukier, rozdrabniam. Duszę na wolnym ogniu do zgęstnienia, dodaje rozpuszczoną żelatynę, odstawiam do ostygnięcia.
Krem: 400 ml śmietany kremowki 30 %, 4 łyżki cukru, 1 śmietan-fix
Przełożenie: ciasto przekroić na 3 blaty, na pierwszy wylewamy mus truskawkowy, przekładamy 2 blatem, możemy posmarować odrobiną musu, ale nie jest to konieczne, na to ubitą śmietanę i przykrywamy 3 blatem. Na wierzch wykładamy truskawki i zalewamy galaretka.
Napisz komentarz
Komentarze