Kulinarna mapa Zamościa powiększyła się w 2019 o Bistro Figa z Makiem. Jego właścicielką jest Agnieszka Figarska-Żur. Zatrudnia 5 pracowników. Bistro oferuje dania kuchni polskiej, ale żeby było ciekawiej – w nowoczesnym wydaniu.
– Jako nieliczni w Zamościu oferujemy wiele dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza karta menu zmienia się wraz z porami roku. Zarówno nasz lokal, jak i ogródek kawiarniany ma niewielką powierzchnię. W związku z czym możemy bez problemu przygotowywać nasze potrawy na bieżąco, na świeżo pod konkretne zamówienie – mówi Agnieszka Figarska-Żur.
Dania można zamówić i zjeść w kameralnej atmosferze na miejscu – lokal mieści się w samym sercu miasta, przy Rynku Wielkim w kamienicy Abrekowskiej, a z ogródka jest widok na ratusz.
A już wkrótce będzie możliwość zamówienia dań z dowozem pod wskazany adres.
Bistro Figa z makiem cieszy się popularnością wśród klientów. Potwierdzeniem jakości serwowanego w nim jedzenia są liczne nagrody dla tej restauracji. I miejsce w plebiscycie Mistrzowie Smaku w województwie lubelskim, II miejsce dla Kucharza Roku w woj. lubelskim w konkursie Mistrzowie Smaku – w Fidze z Makiem gotuje utalentowany Daniel Żur, I miejsce w konkursie „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” organizowanym przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” za ciasto hucułka, II miejsce wśród lokali z woj. lubelskiego w konkursie Polskie Skarby Kulinarne „Najlepsza restauracja 2023”.
Takie jedzenie, jakie serwuje Figa z Makiem sprawia, że ludzie jeszcze milej wspominają podróże po Zamościu. Na takiej promocji miastu zależy. W naszym plebiscycie Perły Biznesu doceniamy takie działalności i dlatego nominujemy bistro w kategorii Mikroprzedsiębiorstwo.
Napisz komentarz
Komentarze