- Będzie to spotkanie dla mieszkańców, podczas którego chcemy wspólnie przygotować dawne strawy oraz porozmawiać o średniowiecznym jadle - zapowiada dr Katarzyna Radziwiłko.
Na wydarzenie „Kuchnia słowiańska, czyli wspólne gotowanie w Czermnie” może się wybrać każdy. Wstęp jest całkowicie darmowy.
W programie dnia są;
- opowieści kulinarne o smakach dawnej kuchni,
- pokazy rekonstrukcyjne,
- wspólne przygotowywanie charakterystycznych potraw dla dawnej epoki, np. składających się z kaszy, kwaśnicy słowiańskiej, podpłomyków,
- degustacja jedzenia.
To wszystko odbędzie się na placu przy starej szkole w Czermnie. Jeśli pogoda nie będzie sprzyjała, impreza zostanie przeniesiona do świetlicy OSP w Czermnie. Początek o godz. 13.
- Przeczytaj również: Niesamowite znalezisko w Tarnoszynie! Odkryli historię sprzed wieków
Organizatorem wydarzenia jest Uniwersytet Rzeszowski. Odbędzie się ono w ramach projektu „Ex oriente lux – modernizacja i umiędzynarodowienie badań nad dziedzictwem Polski wschodniej”, którego kierownikiem jest dr hab. Marcin Wołoszyn - prof. UR, a koordynatorem dr Katarzyna Radziwiłko.
Pomoc w organizacji zaoferowali: Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach, Stowarzyszenie „Arka-Tyszowce”- Klub Seniora Arka oraz Samorządowe Centrum Kultury w Tyszowcach oraz Stowarzyszenie Rekonstrukcyjno-Historyczne „Drużyna Grodu Czerwień”.
Napisz komentarz
Komentarze