Gospodynie z Siemierza wcześniej – w finale wojewódzkim w Janowcu – jako jedne z 9 zostały nominowane do nagrody Perły 2023. Z woj. lubelskiego doceniono wtedy także m.in. frykas kodeński, lody śmietankowe z Ostrowa, kołacz z jagodami z Białej Podlaskiej. Korowaj zrobiony przez panie z KGW Siemierz był jedynym produktem z naszego regionu i jedynym z powiatu tomaszowskiego.
Wielki finał XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbył się 30 września w trakcie kilkudniowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Ekipa z Siemierza wspierana przez sekretarz gminy Rachanie Agatę Niedziółkę wzięła również udział w targach i dumnie prezentowała rachańskie rarytasy.
Anna Urban, przewodnicząca koła, przyznaje, że siemierskie stoisko prezentowało się najokazalej i najgustowniej. To też i cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Uwagę odwiedzających Targi przyciągał szczególnie korowaj weselny.
– Nikt w tamtych stronach nie wiedział co to takiego. Nawet marszałek województwa wielkopolskiego pytał nas z czym to jest związane – mówi Anna Urban.
Przewodnicząca wyjaśniła każdemu zaintrygowanemu, że w gminie Rachanie przed laty nie było wesela bez korowaja.
– Można by powiedzieć, że w taki wieczór panieński dziewczyny się spotykały i robiły ozdoby do korowaja. Dzień wcześniej można upiec gałązki, chleb też. Sam korowaj długo poleży jako ozdoba, ale twardnieje – dodaje pani Anna.
I opowiada, że korowaj składa się z trzech części. Spód to okrągły chleb, góra to gałązki z wiśni oplecione praśnym ciastem. Dekoracją jest różaniec z ciasta pączkowego smażonego na głębokim oleju. Całość przystraja się wstążkami.
– Pierwszy korowaj upiekłam może 40 lat temu, a nauczyła mnie go robić pani Janina Szewczuk. Pani Janina jest po 80. i należy do naszego koła – dodaje Anna Urban.
W ub. roku w tym samym konkursie korowaj dostał nagrodę w kategorii wyrób artystyczny. W tym roku w Poznaniu sześć pań z Siemierza dostało Perłę 2023.
Sława korowaja idzie w świat.
– Mamy coraz więcej zamówień korowaja na wesela. Chociaż zastąpiły go współcześnie torty i inne ciasta, to teraz ta tradycja się odnawia. Korowaja młodzi zamawiają chociażby na stół wiejski. Teraz mamy zamówienie pod Lublin – przyznaje z radością gospodyni.
Napisz komentarz
Komentarze