Składniki
Polewka: 2 litry jasnego piwa, 4 żółtka, 200g białego sera twarogowego, 100g masła, cynamon.
Grzanki : 4 kromki bułki pszennej, 1 łyżeczka masła, 1 mała cebula, 100g startego ostrego żółtego sera
Przygotowanie grzanek: posmaruj kromki masłem, ułóż na blasze masłem do dołu, posyp posiekaną cebulą i żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st.C i piecz, aż ser się roztopi, a bułka przyrumieni.
Przygotowanie zupy: W garnku piwo zagrzej, ale nie gotuj, dodaj masło i wymieszaj - masło musi się roztopić, ale roztwór nie może się zagotować. Roztrzep żółtka i ostrożnie połącz z piwem tak, aby się nie ścieły - piwo nie może być za gorące. Podczas dodawania żółtek cały czas zupę mieszaj. Dopraw cynamonem. Tuż przed podaniem do ciepłej zupy dodaj pokruszony biały ser ( zupy nie gotuj) i upieczone grzanki. Smacznego
Napisz komentarz
Komentarze