U podnóża Białej Góry, w nowo otwartej restauracji Medno, 1 grudnia rozstrzygnięto konkurs kulinarny dla wszystkich kół gospodyń wiejskich z gminy Tomaszów Lubelski, organizowany na zakończenie projektu „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców gminy Tomaszów Lubelski”. W konkursie kulinarnym oceniane były dwie kategorie smakowe: „Wypiek regionalny na słodko” lub „Danie regionalne na słono”. Potrawy oceniała komisja w składzie: Ewa Piwko-Witkowska (Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie”), Joanna Pawelczyk (Biblioteka w Majdanie Górnym), Sebastian Wawrzusiszyn, Adam Dziura i Czesław Sowiński (kucharze). Koła miały więc nie lada stresujące zadanie, by przygotować „coś”, co „dopieści” podniebienia znakomitych kucharzy z jury.
Po degustacji i naradzie, ogłoszono werdykt. W kategorii „Danie regionalne na słono” pierwsze miejsce przyznano kołu z Majdanka, które ugotowało sakiewki z grzybami leśnymi, które podane były z zupą dyniową. Drugie miejsce zajęło KGW Typin za krem grzybowy na gęsinie z pulpetami i swojski chlebek, a trzecie KGW Rabinówka za „Tort kanapkowy”.
- Przeczytaj: Stok na Białej Górze koło Tomaszowa Lubelskiego wreszcie otwarty! To nowa atrakcja w Lubelskiem
Najsmaczniejszy wypiek regionalny na słodko przygotowało KGW Majdan Górny, a było to „Ciasto miodowo-piernikowe z masą budyniową, kajmakiem, orzechami i suszoną śliwką moczoną w alkoholu – Świąteczna Magia”. Drugie miejsce za strucel makowy dostało KGW Ruda Wołoska – za strucel makowy, a trzecie KGW Ulów – za tradycyjny sernik.
Zwycięzcom wręczono nagrody rzeczowe. Za pierwsze miejsca w każdej kategorii był robot wielofunkcyjny, za drugie miejsca – maszynka do mielenia mięsa, a za trzecie – blender metalowy.
Pozostałym uczestnikom konkursu za udział oraz zaangażowanie wójt Marzena Czubaj-Gancarz wręczyła poza projektem nagrody pocieszenia – tace termiczne do ciast i potraw.
Po rozstrzygnięciu konkursu wszystkich zaproszono do wspólnej zabawy. Na akordeonie przygrywał Bartek Tytuła.
Napisz komentarz
Komentarze