Składniki: 1 główka ulubionej sałaty, np masłowej lub rzymskiej, 1/2 opakowania (50g) rukoli, 200g wędzonego łososia w plastrach, 100g pomidorków koktajlowych, 4 jajka, 50g czerwonych porzeczek.
Sos: 1 cebulka, 1 łyżeczka musztardy typu Dijon, 1 łyżka płynnego miodu, 8 łyżek ( 90ml) oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól.
Wykonanie: Sałaty, pomidorki umyj i osusz. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w ćwiartki. Przygotuj sos: cebulkę obierz i drobno posiekaj, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Na talerzach rozłóż sałaty, pomidorki i jajka. Dodaj porcję wędzonego łososia w plastrach i przed podaniem polej sosem. Na koniec udekoruj porzeczkami.
Napisz komentarz
Komentarze