Składniki: 600g surowego filetu z łososia ze skórą, 4 łyżki oliwy, 4 gałązki rozmarynu. Salsa: 2 dojrzałe pomidory malinowe, 1 mała czerwona cebula, 1 mała papryczka chili ( opcjonalnie), 2-3 łyżki oliwy, sól , pieprz
Wykonanie: Łososia oczyść, umyj, osusz, podziel na porcje. Rybę ułóż skórą do dołu w płaskim naczyniu, skrop oliwą i oprósz solą. Na każdym kawałku połóż gałązkę rozmarynu i odwróć rybę skórą do góry ( rozmaryn przyciśnięty jest rybą). Wstaw do lodówki na ok 30 min. Przygotuj salsę: pomidory umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Cebulę i papryczkę bez gniazda nasiennego drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz i wymieszaj. Odstaw na 30 min. żeby składniki się przegryzły. Zamarynowaną rybę z rozmarynem ułóż skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 12-15 min. ( zależy od grubości filetów). Wyjmij z pieca, przełóż na talerze i podawaj z salsą.
Napisz komentarz
Komentarze