Składniki: 4 filety solonego matiasa, 100g suszonych grzybów, 2 duże białe cebule, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 szklanki oleju, 4 ogórki konserwowe, 1 łyżka kaparów, 4 łyżki soku z cytryny, sól, biały pieprz, koperek do dekoracji.
Wykonanie: Grzyby mocz przez godzinę, następnie obgotuj 20 min. w tej samej wodzie. Zamarynuj śledzie: filety wymocz przez 1-1,5 godz. w zimnej wodzie, następnie odcedź. Obłóż plastrami jednej sparzonej cebuli, listkami laurowymi, zielem angielskim i zalej olejem ( zachowaj 4 łyżki). Odstaw w chłodne miejsce na min 4 godz. Odcedź ugotowane grzyby i pokrój w paski. Zeszklij na 2 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę drugą cebulę> wymieszaj razem grzyby, przestudzoną cebulę, ogórki pokrojone w paski, kapary i pozostałe 2 łyżki oleju. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Filety odcedź z marynaty i osusz. Ułóż warstwami plastry matiasa i sałatkę z grzybów. Udekoruj koperkiem i ewentualnie cytryną.
Napisz komentarz
Komentarze