Składniki: 50 dag mięsa mielonego, jajko, cebula, czerstwa kajzerka, gałązka oregano, gałązka rozmarynu, 10 dag twarogu, 2-3 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pęczek szczypiorku, zielona papryka, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, olej, bułka tarta, mielona papryka,, sól, pieprz, kilka liści sałaty.
Przygotowanie: Szczypiorek umyć, odłożyć nieco do dekoracji, resztę posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Twaróg wymieszać z majonezem, czosnkiem, szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 min. do lodówki. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Zioła umyć, osuszyć, posiekać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Zieloną paprykę pokroić w talarki, a czerwoną i żółtą w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Mięso połączyć z cebulą, ziołami, jajkiem, odciśniętą kajzerką. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem, masę starannie wyrobić. Uformować cienkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju. Na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty ułożyć talarki zielonej papryki, na nich kotlety mielone. Każdy nakryć następnym talarkiem papryki, posmarować twarogiem i położyć drugi kotlet. Całość posypać pokrojoną w kostkę papryką, udekorować szczypiorkiem.
Napisz komentarz
Komentarze