Składniki: 30 dag mięsa mielonego, 1 kg ziemniaków, 2 cukinie, 15 dag fasolki szparagowej, 10 dag groszku, 2 pomidory, 2 cebule ze szczypiorem, 2 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 15 dag żółtego sera, 100 ml śmietany, oliwa, sól, pieprz, 5 dag suszonych pomidorów w oliwie.
Cebule i czosnek posiekać. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, blanszować 5 minut. Cukinie umyć, jedną pokroić w kostkę, drugą w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Rozmaryn i tymianek umyć, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kostki cukinii, fasolkę i groszek, smażyć 10 minut. Dołożyć mięso, pomidory, połowę rozmarynu, tymianek, sól, pieprz, smażyć 10 minut. Suszone pomidory osączyć, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie do zapiekania natłuścić, ułożyć ziemniaki, posypać rozmarynem, potem mięso, polać śmietaną, przykryć ziemniakami i plastrami cukinni. Piec 50 minut w 200 st.C, posypać serem i suszonymi pomidorami, piec 10 minut.
Napisz komentarz
Komentarze