Składniki: 2 cukinie, brokuł, garść pomidorków koktajlowych, 2 gałązki rozmarynu, 1/2 pęczka rukoli, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, szklanka mleka, kostka bulionu warzywnego, sól, pieprz.
Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, blanszować 5 min, osączyć. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Pomidorki opłukać, przekroić na pół. Rukolę umyć. Rozmaryn opłukać, posiekać. Kostkę bulionu rozpuścić w szklance wrzącej wody. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać, nie rumieniąc. Mieszając, stopniowo wlewać mleko, potem bulion. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać rozmarynem, polać sosem. Piec 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st.C. Przed podaniem posypać rukolą. Smacznego
Napisz komentarz
Komentarze