Składniki: 50 dag matiasów, czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 3 łyżeczki curry, 3-4 łyżki majonezu.
Zalewa: po 2 szkl. wody i octu 10%, po 2 łyżki cukru i soli, łyżeczka gorczycy, 3 goździki, po 3 ziarna pieprzu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie: Śledzie wymocz 12 godz., osącz. Składniki zalewy zagotuj, ostudź, zalej śledzie na 5-7 dni. W dniu podania śledzi przygotuj sos. Pokrój cebulę i ogórki w malutką kostkę. Wymieszaj majonez z curry, a następnie z warzywami. Śledzie wyjmij z zalewy, dokładnie osącz, pokrój w paseczki. Wymieszaj z sosem, odstaw na 3-4 godz. Śledzie można podać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach. Goście będą wniebowzięci.
Napisz komentarz
Komentarze