Po okresie pełnym uroczystych posiłków i rodzinnych spotkań nasze lodówki często przepełnione są resztkami świątecznych potraw. Teraz, kiedy wracamy do codziennej rutyny, ważne jest, żeby zadbać o porządek i świeżość zapasów.
„Najlepiej spożyć przed...” a „Należy spożyć do...”
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podkreśla, jak ważne jest rozróżnienie terminów na etykietach produktów.
„Najlepiej spożyć przed...” oznacza datę minimalnej trwałości produktu. Po tej dacie żywność może nadal być bezpieczna do spożycia, ale warto ocenić jej wygląd, zapach i smak.
Z kolei termin „Należy spożyć do...” wskazuje na ostatni dzień, w którym spożycie produktu jest zupełnie bezpieczne. Po tej dacie, nawet jeśli wygląd i zapach produktu pozostają niezmienione, GIS odradza jego jedzenie.
Jak postąpić z pleśnią na żywności?
Czy można zjeść produkt, wcześniej odcinając z niego zapleśniały kawałek? GIS ostrzega, że pleśń może zaatakować całą żywność, nawet jeśli widoczna jest tylko na jej małym obszarze. Dlatego spleśniałe jedzenie należy w całości wyrzucić.
Dodatkowo GIS przestrzega przed zagrożeniami związanymi z mykotoksynami produkowanymi przez pleśnie, mogącymi powodować poważne problemy zdrowotne, łącznie z uszkodzeniem wątroby i zaburzeniami funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego.
Marnujemy żywność na potęgę
Co roku w Polsce marnujemy około 4,8 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa i wędliny – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2023” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Na szczęście coraz więcej osób deklaruje, że rzadziej wyrzuca jedzenie, co wskazuje na rosnącą świadomość problemu marnowania żywności.
Zrozumienie różnicy między terminami „najlepiej spożyć przed...” a „należy spożyć do...” może znacznie ograniczyć marnotrawstwo jedzenia.
NIE WYRZUCAJ JEDZENIA – podziel się nim z potrzebującymi
Do tego zachęca miasto Zamość i PGK Zamość. W Zamościu niespożyte jedzenie, przetwory, półprodukty, produkty można zostawić w „Podziel/Poczęstuj”. To miejsce znajduje się przy HUB-ie komunikacyjnym na ul. Peowiaków (na przeciwko Urzędu Gminy). Jadłodzielnia czynna jest całą dobę 7 dni w tygodniu.
Zostawić można w niej produkty szczelnie zapakowane, produkty fabrycznie zapakowane lub własne produkty, które muszą być również opatrzone opisem i datą produkcji.
W punkcie „Podziel/Poczęstuj” nie można zostawiać surowego mięsa, potraw zawierających surowe jaja, produktów przeterminowanych.
Napisz komentarz
Komentarze