Takie szaszłyki świetnie sprawdzają się na ekspresowy obiad oraz na spotkanie ze znajomymi czy rodziną przy grillu. W okresie jesienno-zimowym nie musicie rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy zamarynowane składniki upiec w piekarniku z funkcją grilla lub usmażyć na grillowej patelni. Smakują równie wybornie.
Składniki możecie dowolnie komponować, w zależności od tego co lubicie i co macie pod ręką. Oprócz poniższych składników możecie nadziać na patyczki kawałki bakłażana, pomidorki koktajlowe, różne kolory papryk czy też ananasa, suszone śliwki oraz piersi z kurczaka i wieprzowinę. Jedzcie na zdrowie!
Składniki: 2 duże papryki, 25 dag pieczarek, 2 czerwone cebule, 1 cebula zwykła, 1/2 kg kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 1 młoda cukinia
Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku), 1 łyżeczka oregano (w sezonie świeżego), 1 łyżeczka tymianku (w sezonie świeżego), 2 ząbki czosnku, sól lub domowa vegeta (do smaku), ziele angielskie, liść laurowy.
Dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki lub piórka, pieczarkom odcinamy ogonki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce!) do zrumienienia. Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze