Inspiracją dla kulinarnych warsztatów w Czermnie była książka pt. „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, której autorami są Hanna Lis i Paweł Lis. Zajęcia poprowadziła, jak rok temu, archeolog dr Katarzyna Radziwiłko, a zorganizował je Instytut Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, w ramach projektu „Ex oriente lux – modernizacja i umiędzynarodowienie badań nad dziedzictwem Polski wschodniej”. Trzeba dodać, że bardzo pomogli w tym Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach, Stowarzyszenie „Arka-Tyszowce” – Klub Seniora Arka oraz Spółdzielnia Socjalna „Płomyki znad Huczwy Tyszowce – Czermno”.
CZYTAJ TEŻ: Gm. Tyszowce: Archeolodzy wrócili do Czermna. Zapraszają na wizytę na wykopaliskach
Do Czermna przyjechali i przyszli seniorzy z Tyszowieckiego Klubu Seniora oraz rodzice z dziećmi. Pogoda ich nie rozpieszczała, bo było zimno i pochmurnie, ale mimo to wszyscy bardzo inspirująco i ciekawie spędzili sobotę.
Najpierw pomagali w przygotowywaniu potraw, a potem ich próbowali. Udało się przygotować rozgrzewającą kwaśnicę, jaglankę i podpłomyki.
– Jest nam niezwykle miło, iż nasze działania cieszą się zainteresowaniem i są okazją nie tylko do zgłębiania historii, ale przede wszystkim do integracji lokalnej społeczności – mówi dr Katarzyna Radziwiłko.
Napisz komentarz
Komentarze