Składniki:
3 szklanki mąki
1 margaryna Kasia
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżki cukru
1/4 szklanki śmietany
1 kg śliwek
1 budyń waniliowy
cukier puder do posypania ciasta
Na stolnicę przesiać mąkę , wymieszać z margaryną. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Pozostawić na około 1 godz w lodówce. Przygotować formę o wym . 32 x20 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta rozwałkować wyłożyć na formę. Śliwki opłukać , usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście. Białka ubić z 2 łyżkami cukru na puszysto, dodać budyń , wymieszać, wylać na śliwki. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tartce , przykryć pianę z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35 min.
Napisz komentarz
Komentarze