Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru pudru
2 jajka
8 łyżek syropu z jeżyn
lukier:
10 łyżek cukru pudru
5 łyżek syropu z jeżyn
dżem :
2 jabłka kwaśne
30 dkg jeżyn
25 dkg cukru
Jabłko obrać, pokroić w kawałki i z jeżynami włożyć do garnka, wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści. Odlać 13 łyżek syropu. Owoce gotować aż zmiękną, sok odparuje i powstanie gęsta masa. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wsypać na stolnicę , dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder , jajka i syrop. Zagnieść ciasto, rozwałkować , wykrawać kieliszkiem krążki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Krążki odstawić do wystygnięcia. Połowę krążków posmarować dżemem, przykryć pozostałymi krążkami, docisnąć.
Syrop z jeżyn podgrzać, wymieszać z cukrem pudrem, polukrować krążki, odstawić do zastygnięcia.
Napisz komentarz
Komentarze