Składniki: 4 średnie cukinie, 1kg kiełbasy, 0,5kg cebuli, 5 pomidorów lub przecier pomidorowy, 6 łyżek keczupu, łyżka smalcu, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek wody, sól, pieprz, olej
Wykonanie: Młodą cukinię pokroić w kostkę lub słupki razem ze skórką. Starszą obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę i posolić ( puści sok i zmięknie, trzeba później odcedzić). Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na smalcu i wrzucić do rondla. Oddzielnie na małej ilości oleju przez 15 min. prażyć cukinię, dodać wodę ( powinna się lekko rozgotować). Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec wrzucić pomidory (bądź przecier) oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Dusić jeszcze około 10 min. Wyłączyć gaz, dodać starty czosnek, wymieszać i podawać.
Napisz komentarz
Komentarze