Składniki: 500g puree z dyni, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 jajka, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, dżem ( ulubiony, taki który najbardziej lubimy)
Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania puree. Dynię pokroić razem ze skórą naćwiartki. Usunąć pestki. Rozgrzać piekarnik do 200st. Kawałki dyni ułożyć na blasze skórą do góry, posmarować olejem. Piec 30-40 min, aż miąższ będzie miękki. Zostawić do ostudzenia. Następnie nożem wykroić miąższ i zmiksować go na puree.
Ostudzone puree przełożyć do miski. Dodać połowę jogurtu, jajka, 2 łyżki oleju i cukier. Dokładnie wymieszać albo zmiksować. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko wymieszać aż uzyskamy jednolitą masę. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać na nią po jednej łyżce ciasta, zachowywać odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 2 min. Placki podawać na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i dżemem. Można je też oprószyć cukrem pudrem.
Napisz komentarz
Komentarze