Składniki: filet z kurczaka, 1 łyżeczka oliwy, 200g śliwek, 1 łyżka miodu, kardamon, gałka muszkatołowa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, papryka mielona
Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w wąskie paski i rozbić tłuczkiem na plastry grubości ok 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Przełożyć do miski i zalać oliwą. Pozostawić na ok. 1 godz. Śliwki u myć i pokroić na kawałki. Usunąć pestki. Owoce włożyć do miseczki, dodać cukier ze szczyptą kardamonu. Posypać owoce gałką muszkatołową, odstawić, żeby smaki się zmieszały. Na patelni ułożyć kurczaka i piec z każdej strony przez ok 3 min. Zdjąć, a na patelnię wrzucić śliwki i smażyć przez 3 min. Śliwki przemieszać i polać miodem z octem balsamicznym, chwilę podgrzewać. Dodać kurczaka, chwilę dusić i przewrócić na drugą stronę. Podawać z makaronem.
Napisz komentarz
Komentarze