Składniki: 1kg dyni, 3 szklanki mleka, 100ml śmietany 18%, 4 łyżki bułki tartej, 3 kromki chleba tostowego, 1 łyżka pestek dyni, 5 dag masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa warzywna.
Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać łyżeczkę przyprawy, zagotować. Włożyć pokrojoną dynię, ugotować do miękkości, zmiksować. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać mleko i połowę masła. Zagotować, połączyć z dynią. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać. Kromki chleba posmarować zmiażdżonym czosnkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Podać z zupą, posypać uprażonymi nasionami dyni.
Napisz komentarz
Komentarze